tisdag, november 07, 2006

Linssoppa

Jag brukar kalla linssoppa nödmat.

Om jag inte har "någonting hemma" så kan jag alltid göra en linssoppa. Det är enkelt. Och gott. Linser nnehåller proteiner som gör att mättnadskänslan sitter i länge.

Det är busenkelt att göra linssoppa.

ingredienser
linser (gröna puy, gula, vanliga gröna spelar ingen roll)
lök (ta den lök du har hemma)
vitlök
potatis, palsternacka, svamp, grönkål (om du vill ha den matigare)
lite egen buljong
lagerblad
salt & peppar smaka av
rostat bröd i tärningar (gärna surdegsbröd), till servering
olivolja, till servering
skivad purjolök, till servering

Skölj linserna. Täck sedan med vatten plus buljong så att det blir lagom med vätska till en soppa i förhållande till mängden linser och övriga ingredienser. Koka upp. Låt sjuda. Skala löken och vitlöken. Addera till linserna så snart du skurit dem i lagom bitar. Samma gäller de matiga ingredienserna tänk på att skära dem i lite olika format, så blir det en roligare soppa att äta. Låt sjuda, gärna under lock ca 20 min. Smaka för att se om linserna är färdigkokta. Om inte - låt det helt enkelt koka till de är mjuka. Smaka av med salt peppar lägg till purjolöken så att den blir varm. Servera i djup tallrik med en handfull rostade brödtäringar och en splash olivolja vid matbordet!

Gudomligt gott och enkelt.

OBS linser ska koka i basiskt vatten. OM du adderar syra i vätskan tidigt så blir de aldrig färdiga. Har du hårt vatten i vattenkranen lägg till lite samarin eller bakpulver i vattnet så bli linserna mjuka på nolltid. Det andra alternativet är att koka dem i ramlösa (eller likande flaskvatten, men välj ett svenskt vatten för miljöns skull).

Inga kommentarer: