fredag, augusti 03, 2007

knäreds kyckling

Jag hade igår en uppfattning om att knäreds kyckling skulle hålla högre kvalitet än t.ex. kronfågel eller guldfågel. Det har visat sig att så inte är fallet.

Hur många gånger har du läst kyckling från Knäred på en meny. Smaka på ordet, en ursprungsmärkt kyckling från en liten ort i södra Sverige - det låter bra. Det låter som en liten uppfödare och att kycklingarna skulle må väl, ha det bra och bli kliade i nacken varje morgon. Det är min uppfattning det är fågelveterinären på Statens Medicinska Anstalts uppfattning, det är nog en uppfattning som många har. Knäred, det är väl en bättre kyckling...?

I bristen på färska kycklingar hos våra handlare så hittade jag en knäreds kyckling i kyldisken på Ica. Det har varit mycket abborre, gädda och quinoa den sista tiden så det skulle vara gott med någon annan proteinkälla.

Jag äter kött. Det är svårt att hitta kött som är kravmärkt - det som än så länge är kvalitets stämpel nummer ett i Sverige. KRAV ett kvitto på ekologiska och etiska, odlare, uppfödare och handlare. OM köttet är kravmärkt så är det i regel en entrecote uppskuren i tunna slarviga skivor från scan eller lite lamm från Scan Gourmet men det finns nästan aldrig i disken. Jag skulle kunna ta bilen ock åka runt till någon gårdsbutik men det betyder att jag måste handla ett halvt djur som i regel är fryst för att själv stoppa det i en frys som jag inte äger. Så det går inte. Det är min begränsning En begränsning som är tydlig i ett Sverige där det finns efterfrågan på KRAV produkter och inte tillräckligt stor produktion. OM man som jag just nu befinner sig på landsorten så är utbudet ännu mer begränsat och ibland obefintligt.


När jag i går kom hem och öppnade min förpackade kyckling så kände jag hur tårarna trängde upp i mina ögon. Det här är ju en kyckling som är skadad. En kyckling som har levt ett liv i sitt eget träck och fått brännskador på hasorna. Vad är detta för lurendrejeri. Hur har den här kycklingen passerat alla kontroller. Skadan är inte den värsta brännskadan jag har sett. Men den är tillräcklig. Den är där. Och betyder att den här kycklingen har levt ett liv som jag aldrig skulle godkänna. Den värsta typen av brännskador kommer när kycklingarnas kroppar (bröst) växer alldeles för snabbt. Kroppen blir för tung och de två ben som kycklingen står på är för veka för att bära upp den onormala tyngden kroppen får. Kycklingens miljö är ett rum där det finns många andra kycklingar. De äter, dricker, kacklar och bajsar på en yta som är begränsad. Jag vet inte hur ofta uppfödarna gör rent i deras kycklingrum, men i det här fallet så verkar det inte ha varit speciellt ofta. Jag har en kyckling framför mig som har tydliga brännskador på sina hasor. Brännskador som självklart måste ha gjort ont att få.

OM jag hade bott i frankrike eller italien. Då hade jag handlat kyckling hos min lokale slaktare eller i en saluhall. Jag hade kunnat se djurets fötter, och ben. Jag hade kunnat ta ett beslut är detta ett hälsosamt djur eller inte? Min Knäredskyckling den har avhuggna fötter (som alla kycklingar och tuppar i Sverige) leden ovanför foten finns kvar, där på den leden finns dessa mörka brännmärken.

Jag har ringt till Ica butiken. De vet för lite. Jag har ringt till deras grossist som är en vilt och fågel specialist, det vet inget heller. De hänvisar till slakteriet Knäredskyckling AB. Jag har inte ringt dem. För jag hoppas att alla som levererar till Knäredskyckling får ett oanmält besök av en journalist eller en inspektör för att hänga ut dem i media.

Jag är kanske hård. Det kanske är en engångsföreteelse. MEN varför tillåter inte de som är anslutna till Svensk fågel besök av t.ex. djurens vänner? Något är fel.

Jag skäms. Jag skäms för att Sverige har ett rykte om sig att ha oförskämt bra kyckling. Det visar sig att så inte är fallet.

Var är du kycklinguppfödare som kliar dina kycklingar i nacken varje morgon. Var är du?

Inga kommentarer: