lördag, juni 30, 2007

rättvisor och orättvisor

I dagens independent finns en artikel om Gertuida Baartman, och hennes upprop kring de låga löner och de orättvisa arbetsförhållanden som hon arbetar under när hon plockar frukt åt den multinationella varuhuskedjan Tesco.

Hon är modig. Förra gången - för ett år sedan - när hon tog upp problemet fick hon sparken men efter fackföreningspåtryckningar fick hon tillbaka sitt jobb igen.

Vi i väst pratar om Fair Trade. Detta är ett komplicerat begrepp. I många av länderna där det produceras mycket för att arbetskraften är "billig" är detta ett problem. Många som arbetar med fair trade resonerar att om de kan betala ett något högre arvode och samtidigt se till att de som arbetar eller har kontrakt som leverantörer kan få tillgång till skola, sjukvård så är det fair trade. Jag håller med. Men vågskålen kan lätt väga åt det ena eller andra hållet.

En liten odlare i Colombia får mer betalt än sin granne 4 mil bort. Han odlar ekologiskt och har möjlighet att hålla sina barn i en skola samt får fri sjukvård vid behov. Hans lön är betydligt lägre än en lagerarbetare i som packar om hans kaffe i London. Men lagerarbetaren i London har egentligen procentuellt lägre lön i förhållande till levnadskostnader och vård än odlaren i Colombia. Förmodligen lever colombianen bättre än Londonbon. Men i mina ögon får han fortfarande för lite betalt.

För den som någonsin har rest i ett land som t.ex. Vietnam och sett de olika ekonomierna inom landet förstår problematiken. För en vietnames kostar en kaffe 5 dong, för en ex vietnames 8 dong, för en västerländs turist som inte är amerikan 10 dong och för en amerikan 30 dong.

Vad är rätt och vad är fel.

Jag skulle gärna se att Whole Foods nya butik i Kensington i London matchas med en butik i East London där ekologiska produkter skulle säljas till priser som gjorde dem köpbara för de som inte har tillräckligt med pengar att i normala fall köpa dem. Flertalet istället för fåtalet. Det skulle verkligen vara en fjäder i hatten för Whole Foods till skillnad från att bara erbjuda lyx konsumtion där ekologiska varor och fair trade varor numer har ersatt det som tidigare var lyxkonsumtion som gåslever, rysk kaviar och kobe biff (numer tabu).

Konsumenter köper "rätt" för att det "ska" vara så utan egentlig eftertanke. Efter eco-shoppingen sätter de sig i sin Ferrari och åket till Heathrow för att flyga till Sri Lanka över en Weekend ...


Inga kommentarer: